Image

Rode bosmier

Wist je dat rode bosmieren ongelooflijk sterk zijn en dat ze in hun grote kolonies als het ware ook veehouders zijn?

De rode bosmier kan tot 400 keer haar eigen gewicht verplaatsen. Ter vergelijking, als een mens dezelfde kracht zou kunnen ontwikkelen, zou dit betekenen dat een gemiddelde persoon ongeveer zes volwassen olifanten zou kunnen tillen! Best indrukwekkend!

Rode bosmieren leven in grote kolonies die kunnen bestaan uit duizenden tot zelfs enkele honderdduizenden individuen. Deze kolonie van mieren wordt ook wel mierenhoop of mierennest genoemd. Ze zijn zeer sociaal en werken goed samen binnen de kolonie. Ze hebben verschillende taken zoals het verzamelen van voedsel, het verzorgen van de larven en het verdedigen van het territorium. 

Rode bosmieren zijn omnivoren en jagen rond het nest op onder andere kleine insecten. Maar het zijn als het ware ook veehouders. Hun vee bestaat uit bladluizen. Die scheiden honingdauw uit, een lekkernij voor de bosmieren. Bosmieren ‘melken’ de bladluizen door met hun voelsprietjes te trommelen op het achterlijf van de luizen. Zo doen ze zich tegoed aan de honingdauw. In ruil voor deze lekkernij bieden de mieren de nodige huisvesting en bescherming aan de bladluizen tegen roofdieren en andere bedreigingen. Het is een mooi voorbeeld van symbiose in de natuur, waarbij in dit geval beide soorten profiteren van hun interactie.

Image
Image