Eekhoorntjesbrood
Wist je dat het eekhoorntjesbrood in symbiose leeft met beuken?
Dat wil zeggen dat ze elkaar helpen: de beuk krijgt water en mineralen, in ruil krijgt de zwam suikers van de boom.
Eekhoorntjesbrood is een paddenstoel die graag dichtbij beuken en eiken groeit. Hij heeft een dikke steel en in de hoed zitten allemaal witte buisjes. Hoe ouder de zwam, hoe geler de buisjes. In de buisjes zitten ‘sporen’: een soort zaadjes waaruit nieuwe paddenstoelen kunnen groeien. Een rijpe paddenstoel kan elke minuut wel duizenden sporen meegeven met de wind.
Eekhoorntjesbrood is trouwens een delicatesse in de keuken. In recepten bij ons wordt hij vaak aangeduid met zijn Italiaanse naam. Misschien ken je dus geen ‘pasta met eekhoorntjesbrood’, maar wel een ‘pasta met porcini’?
De naam Eekhoorntjesbrood is er grotendeels gekomen omdat eekhoorns de paddenstoel lekker vinden, maar ook omdat deze dieren graag vertoeven in de buurt van eiken en beuken. Het feit dat eekhoorntjesbrood een verfijnde, nootachtige smaak heeft zou er ook iets mee te maken kunnen hebben.